Υλικά (για 1 ταψί 22 χ 32 εκ.)
Για την πίτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 450-500 γρ.
- 4 µεγάλα αβγά
- 1 φλ. ζάχαρη
- ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
- 2 βανίλιες
- 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ (20 γρ.)
- 1 φλ. απαλό έ.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού
- 1½ φλ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- 1 πορτοκάλι, σε λεπτές ροδέλες
- χυµός από 1 µικρό λεµόνι
Εκτέλεση
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουµε µε το χέρι τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε το ταψάκι που θα χρησιµοποιήσουµε.
Xτυπάµε στο µίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, µέχρι να γίνουν λευκή κρέµα. Προσθέτουµε το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε κουταλιά κουταλιά το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και, τέλος, το λάδι σε αργή ροή. Εδώ, προσθέτουµε, αν θέλουµε, το ποτό.
Σταµατάµε το µίξερ και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν, µέχρι να γίνει το σιρόπι.
Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού. Αφήνουµε να κρυώσει.
Ρίχνουµε το µείγµα στο λαδωµένο ταψί, το χτυπάµε στον πάγκο, για να απλωθεί σωστά, και το ψήνουµε για 1 ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Η πίτα θα είναι έτοιµη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώµατα. Την περιχύνουµε κουταλιά κουταλιά µε το κρύο σιρόπι, την καλύπτουµε µε το αλουµινόχαρτο για να το απορροφήσει και τη διατηρούµε σκεπασµένη µέχρι να την καταναλώσουµε, για να µη στεγνώσει.
Tips
Αν θέλετε προσθέστε στο μείγμα κομματάκια σοκολάτας ή κομμάτια από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.
Στο σιρόπι, αντί για φέτες πορτοκαλιού, μπορείτε να της βάλετε μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι.
Πηγή : tovima.gr