-
Υλικά
- 400
γραμμ. φουντίτσες κουνουπίδι
- 400
γραμμ. φουντίτσες μπρόκολο
- 2
κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια
κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 300
γραμμ. ρύζι μπασμάτι
- 2
φλ. τσαγιού ζωμός λαχανικών ή κότας
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο
πιπέρι
- 400
γραμμ. φουντίτσες κουνουπίδι
- 150
γραμμ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα
- 600
ml φρέσκο γάλα
- 50
γραμμ. βούτυρο
- 50
γραμμ. αλεύρι
- 1
πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2
φλ. τσαγιού παρμεζάνα
- 1/3
φλ. τσαγιού τρίμματα ψωμιού
- 1
κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για 5΄, να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μία φορά για να μη σπάσουν οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους (τότε θα λασπώσει). Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄. Εάν δεν το ανακατέψετε θα παραμείνει σπυρωτό. Όσο βράζουμε το πιλάφι ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1΄-2΄ και προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πάρει βράση. Βράζουμε 4΄-5΄ να πυκνώσει ελαφρά. Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι, το προσθέτουμε στη σάλτσα, καθώς και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις φουντίτσες κουνουπίδι για 4΄-5΄ και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο νερό ζεματάμε το μπρόκολο για 4΄-5΄. Το στραγγίζουμε. Ανάβουμε το γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μέσα το πιλάφι και το στρώνουμε με κουτάλι. Από πάνω, εναλλάξ, τοποθετούμε μπρόκολο και κουνουπίδι σαν σκακιέρα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε τα υλικά. Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια και να κάνει κρούστα.
μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 45 λεπτά
Πηγή : argiro.gr