Συνταγή για διαβητικούς
Υλικά (για 6 άτοµα)
Ανά µερίδα: 280 kcals, 13 γρ. λίπη, 3 γρ. κορεσµένα λίπη, 39 γρ. υδατάνθρακες, 0,15 γρ. νάτριο.
- 50 γρ. κουβερτούρα, χωρίς ζάχαρη (µε τουλάχιστον 70% κακάο)
- 110 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 110 γρ. λευκή ζάχαρη, ψιλή
- 125 ml γάλα, αποβουτυρωµένο
- 1 αβγό
- 1 κ.γ. µπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. µοσχοκάρυδο, τριµµένο
- 75 γρ. φουντούκια, καβουρδισµένα και χονδροκοµµένα
- µαργαρίνη, για το άλειµµα
Εκτέλεση
- Λιώνουµε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί (ένα µπολ τοποθετηµένο σε µια κατσαρόλα µε νερό που σιγοβράζει). Δουλεύουµε σε κουζινοµηχανή ή µίξερ τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα φουντούκια, σε χαµηλή ταχύτητα, για 1 λεπτό. Προσθέτουµε τη λιωµένη σοκολάτα και δουλεύουµε για 1 λεπτό σε υψηλή ταχύτητα. Αναµειγνύουµε µε τα φουντούκια.
- Αλείφουµε ελαφρώς µε µαργαρίνη µια φόρµα για πουτίγκες χωρητικότητας 1,2 λίτρου. Μεταφέρουµε τον χυλό στη φόρµα. Σκεπάζουµε µε καπάκι ή µε διπλωµένο και αλειµµένο µε µαργαρίνη αλουµινόχαρτο, δεµένο καλά µε σπάγκο.
- Τοποθετούµε τη φόρµα σε σχάρα, που έχουµε βάλει στον πάτο µιας κατσαρόλας. Ρίχνουµε νερό που κοχλάζει στην κατσαρόλα, µέχρι να φτάσει στα 3/4 του ύψους της φόρµας. Μαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά περίπου για 1½ ώρα ή µέχρι η µύτη του µαχαιριού που µπήγουµε στο κέντρο της πουτίγκας να βγει καθαρή.
- Βγάζουµε τη φόρµα από την κατσαρόλα και την αφήνουµε να κρυώσει για 10 λεπτά. Περνάµε ένα µαχαίρι στα χείλη της φόρµας για να ξεκολλήσει η πουτίγκα και την αναποδογυρίζουµε σε πιατέλα σερβιρίσµατος. Σερβίρουµε µε κρέµα βανίλιας.