Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Στοκχόλμη: Οι κεφτέδες αλλιώς


Ενας περιπλανώµενος ταξιδιώτης στις γεύσεις του κόσµου

Aν έλεγα στη γιαγιά µου ότι τα κεφτεδάκια ταιριάζουν τρελά µε µαρµελάδα από φρούτα του δάσους (lingonberry), θα θεωρούσε ότι λάλησα. Αν δεν καταγόταν, όµως, από την Τήνο, αλλά από τη Σουηδία, οπότε δεν θα την έλεγαν Ζαµπέτα (η κακόηχη, νησιώτικη εκδοχή τού «Ελισάβετ»), αλλά Ουλρίκα (όχι ότι ακούγεται καλύτερo), δεν θα υπήρχε περίπτωση να µου σερβίρει τα παραδοσιακά κεφτεδάκια της χωρίς τη συνοδεία πουρέ (πάλι θα διαφωνούσε η γιαγιά Ζαµπέτα, που τα ήθελε µε πατάτες τηγανητές) και γλυκόξινης lingonberry sauce. Επιπλέον, η γιαγιά Ουλρίκα θα τα είχε περιχύσει και µε λευκή σάλτσα, παρασκευασµένη από το ζουµάκι που µένει από το τηγάνισµα, µε την προσθήκη γάλακτος (ή κρέµας γάλακτος). Ενώ η γιαγιά Ζαµπέτα, αν τους έβαζε σάλτσα, θα ήταν κόκκινη και τότε θα τα έλεγε «σουτζουκάκια» (προσθέτοντας κύµινο και σκόρδο, αφαιρώντας τον δυόσµο, βρέχοντας το ψωµί σε κρασί κόκκινο). Η γιαγιά Ουλρίκα, πάλι, θα µούλιαζε το δικό της ψωµί σε γάλα προτού το προσθέσει στο µείγµα από µοσχαρίσιο και χοιρινό κιµά.

Λεπτοµέρειες, θα µου πείτε, που κάνουν όµως τη διαφορά. Γιατί τα διάσηµα σουηδικά κεφτεδάκια διαφέρουν πολύ σε γεύση και εµφάνιση από τους µεσογειακούς κεφτέδες µας. Γάλα, λευκό πιπέρι, και οι «θησαυροί του δάσους» από δίπλα, συνθέτουν ένα... άλλης λογικής, αλλά γευστικότατο και για εµάς, που έχουµε µάθει τους κεφτέδες αλλιώς, πιάτο. Γι’ αυτό τα καλοδεχτήκαµε, όταν µας τα σύστησε γνωστό σουηδικό πολυκατάστηµα. Αλλο, όµως, να τα τρως στη φαστ-φούντ εκδοχή τους και άλλο στο ατµοσφαιρικό Pelikan της Στοκχόλµης (Blekingegatan 40), εστιατόριο που παινεύεται για την τεσσάρων αιώνων ιστορία του. Ιδρύθηκε, λέει, στην Gamla Stan (παλιά πόλη) κάπου στα 1660 από τον Χανς Κρον και έκτοτε µετακόµισε σε διάφορες περιοχές για να καταλήξει στη σηµερινή γειτονιά του.

Εκεί το ανακάλυψα ένα παγωµένο απόγευµα. Ηµι-αρ ντεκό στυλ στη µεγάλη αίθουσα, τραπέζια και καρέκλες από βαρύ καλοβερνικωµένο ξύλο, από ξύλο επενδεδυµένοι και οι τοίχοι, ρετρό πλακάκια στο πάτωµα, λευκά κεριά αναµµένα παντού, ένας επιβλητικός πίνακας µε µια βάρκα στη φουρτουνιασµένη θάλασσα, παρέες Σουηδών που µιλούσαν ψιθυριστά και πιάτα αχνιστά να πηγαινοέρχονται στα χέρια τού επίσης αθόρυβου και άκρως εξυπηρετικού προσωπικού. Ψητή άλκη (κάθε τόπος και τα κρέατά του), παϊδάκια µε κόκκινο λάχανο και πουρέ µήλου, και τρία είδη µουστάρδας και οι µοσχοµυριστοί κεφτέδες µου – τους φέρνω στο µυαλό µου, ολοστρόγγυλους και αχνιστούς, και δακρύζω από συγκίνηση. Εξω σκοτάδι πηχτό, χιόνι, και µια παγωµένη αίσθηση µοναξιάς. Εγώ, εκεί µέσα, πανευτυχής. Με καλή παρέα και καλό φαγητό. Και στα δικά σας!

Σας έχω και τη συνταγή
Υλικά (για 6-8 άτοµα)

  • 3 κ.σ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κιλό κιµάς (µισός µοσχαρίσιος, µισός χοιρινός)
  • 1 φλ. γάλα
  • ½ φλ. ψίχουλα
  • 1 αβγό
  • αλάτι, λευκό πιπέρι και άλλα µπαχαρικά της αρεσκείας σας (κύµινο, µοσχοκάρυδο, ρίγανη)
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο (για το τηγάνισµα)
Για τη λευκή σως

  • 3/4 φλ. κρέµα γάλακτος
  • αλάτι και λευκό πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση

Σοτάρουµε το κρεµµύδι στο βούτυρο ώσπου να γίνει διάφανο. Το προσθέτουµε στον κιµά. Μουσκεύουµε στο γάλα τα ψίχουλα. Ακολούθως τα προσθέτουµε στον κιµά, µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυµώνουµε καλά. Αφήνουµε το µείγµα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθουµε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουµε σε ελάχιστο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Φτιάχνουµε τη σος, ζεσταίνοντας τους χυµούς που έχουν αποµείνει στο τηγάνι, προσθέτοντας κρέµα γάλακτος, αλάτι και άσπρο πιπέρι και δένοντας µε το αλεύρι. Σερβίρουµε, περιχύνουµε µε την άσπρη σάλτσα και συνοδεύουµε µε πουρέ πατάτας και σος από lingonberry.


Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

αγκινάρα αγκινάρες Αγλαΐας Κρεμέζη ακτινίδιο Αλμυρό κέικ αμυγδαλόπιτα ανθότυρο Άντυ Παξινού αράβικη πίτα Αργυρώ Αρνάκι με αγκινάρες αρνί αυγά Αυγά ποσέ αυγό αυγολέμονο Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι βανίλλιες Βασιλόπιτα Βιβλίο Μαγειρικής ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ βραστά βύσσινα γαλακτομπούρεκο γαλοπούλα γαλοπούλα στιφάδο Γεμιστά καλαμαράκια γιαούρτι γκριλ γλουτένη γλυκό Γλυκό βερίκοκο Σαλονίκης γλυκό Έφης δαμάσκηνα Δίπλες Δίχρωμα μπισκότα βουτύρου Εκμέκ κανταΐφι εκτέλεση ελαιόλαδο Ελένη ελιές εύκολη Ευχες ζάχαρη Ζυμαρόπιτα ζύµη για πίτσα θαλασσινά Θέματα κακάο Καλοκαιρινή θαλασσινή μακαρονάδα Καμέλιες Κάντο μόνος σου κάρι καρμπονάρα κέικ Κέικ βανίλια κέικ καρότο κέικ μανταρίνι Κέικ με λεμονάδα κέικ πορτοκάλι κέικ σοκολάτας Κερκυρέικο κεφτέδες κιμάς κίμινο Κορμός σοκολάτας Κοτοκεφτέδες με κολοκύθι και πιπεριά κοτόπουλο Κοτόπουλο πανέ Κοτοσαλάτα Κουνουπίδι κράκερ Κραμπλ κρέμα λεμονιού κρεμμύδι κρέπες Κριθαράκι Κριθαράκι με χοιρινό κριτήρια ποιότητα κροκέτα κρουασάν κρουτόν κυδώνια Κώστα Μωραΐτη Λαδένια λαδόκολλα Λαλάγγια με πετιμέζι λαχανικά λεμόνι Λεπτή μηλόπιτα Λουκάκος λουκάνικο μακαρονάδα με τόνο µακαρόνια Μακαρόνια μακαρόνια με κιμά Μακαρονόπιτα μανιτάρι μανιτάρια μαρούλι Μοσχαρίσια μπριζόλα μούς σοκολάτα μπανάνα Μπάρες μπισκότου Μπαρμπαρίγου Μπέργκερ μπισκότα Μπισκότα κανέλας Μπισκότα σοκολάτας μπισκότο Μπιφτέκια λαχανικών Μπιφτέκια σολομού μπιφτέκια φασολιού μπουγάτσα μπράουνις μπριζόλα μπρόκολο Μπρουσκέτες μυστικά νερό Νηστεία Νηστίσιμα κεφτεδάκια Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα ντομάτα ντομάτες ντομάτες γεμιστές Ντοματόσουπα με πλιγούρι Ντοµατόψωµο ξηροί καρποί ογκρατέν ομελέτα Παγωτό φράουλα παιδιά παλαμίδα Παραγωγοί + προϊόντα παρμεζάνα πάρτυ Πασχαλινά Πένες με σάλτσα Πέννες Πεπονοσαλάτα πιπεριές πίτα πιτάκια πίτσα πορτοκάλι Πορτοκαλόπιτα πουρές πατάτας Πουτίγκα σοκολάτας Πρασοτυρόπιτα προφιτερόλ Ραπανάκια ρεβυθάδα Σίφνου Ρένιας Κοτσινονού ριζότο ροδέλες ρόκα ρολό κιμά ρύζι σαλάτα σαντιγί Σάντουιτς Σαντουιτς κρουασάν Σάντουιτς Παγωτό σελινόριζα σκόρδο σόδα σοκολάτα σοκολατένιο μους-κέικ σοκολατοπιτάκια σολωμός σούπα Σούπα φραμπουάζ σουφλέ Σουφλέ σοκολάτας με πορτοκάλι Σπαγγέτι Σπαγγέτι με χταπόδι σπανάκι σπαράγγια Σπασµένο µιλφέιγ Στέλιος Παρλιάρος στρούντελ συκωτάκια Συλλεκτικό συνατή συνταγές συνταγή ταλιατέλες τάρτα Τηγανίτες Τούρτα Παρφέ με Λεμόν τούρτα σοκολάτα Τραχανόπιτα Τρουφάκια Τσιζ κέικ Τσιζκέικ φούρνου με λεμόνι Τσουρέκι τυρί τυρί κρέμα υλικά φακές Φαρμακευτικές ιδιότητες φέτα Φουγάτσα φρούτο Χαλβάς Χαλβάς βουτύρου Χοιρινή μπριζόλα με σκόρδο και ούζο Χοιρινή σπάλα Χοιρινό λεµονάτο Χοιρινό ρολό χόρτα χορτόπιτα Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα χταπόδι κρασάτο Ψαρονέφρι ψητό Ψωμί μπανάνα-σοκολάτα argiro.gr bostanistas Chocolate cherry crisp Cookies σοκολάτας Creme brulee e-sifnos.com ergonproducts.gr greekcook.gr hot dog kathimerini.gr Mega newsbeast.gr shape.gr sidagi.gr sintagespareas.gr tovima.gr xs-recipes.com Yπερ-τροφές ygeia.tanea.gr

οι σελίδες...

view next 2 by linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads 468x60px